27Ιούλ

ημερολόγιο Διατροφής │ Γλωσσάρι αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας

Ακούτε «λωλή» και νομίζετε ότι σας βρίζουν; Διαβάζετε «γαμοπίλαφο» στο μενού και κοκκινίζετε; Αν ήδη κουνάτε το κεφάλι σας καταλαβαίνοντας τι εννοούμε, τότε το παρακάτω γλωσσάρι θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση, φέτος στις διακοπές σας.

Οι άνθρωποι της πόλης, που δεν κατάγεστε από νησί και τα επισκέπτεστε μόνο μια φορά το χρόνο για 1 εβδομάδα, λογικό είναι να μην γνωρίζετε διάφορες ονομασίες πιάτων από το αγαπημένο μας Αιγαίο. Μετά από αυτό το γλωσσάρι, όμως, φέτος θα διαπρέψετε, αφού θα έχετε πρόχειρα μερικά βασικά που θα σας χρειαστούν!

Άλλου τύπου κεφτέδες από τη Σκύρο:

  • Αγαλιποκεφτέδες: κεφτέδες Σκύρου από αγαλίπες δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας.

  • Βάρβαρα: παραδοσιακό γλυκό από την Κω με βρασμένο σιτάρι με ταχίνι, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ζάχαρη, κανέλα, ρόδι, ανθόνερο, πορτοκαλόφυλλο και μπαχαρικά.

  • Βενιζελικά: γλυκίσματα από τη Λήμνο με αμύγδαλα περιχυμένα με γλάσο και ιδανικά για γάμους, λόγω του λευκού τους χρώματος.

  • Γαμοπίλαφο: κρητικό φαγητό, από τα λίγα που μαγειρεύουν άντρες, που φτιάχνεται με γίδα ή πρόβειο κρέας και πιλάφι που βράζει στο ζωμό του κρέατος. Σερβίρεται σε γάμους, αλλά και σε άλλες χαρούμενες γιορτές όπως βαφτίσια, αρραβώνες κ.ο.κ.

Η μελιτζάνα πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον Καλόγερο:

  • Καλόγερος Νάξου: μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχάρι, ντομάτα, μυζήθρα, κεφαλογραβιέρα.

  • Καρκάνι: σαλάτα με μαγιονέζα και κρέας από σαλάχι από την Κάλυμνο.

  • Κολυφαδοκεφτέδες: κεφτέδες Λέσβου με μάραθο και κρεμμύδι.

Μοιάζει με πίτσα αλλά την λένε λαδένια:

  • Λαδένια: μια ιδιαίτερη πίτα που μοιάζει με πίτσα από την Κίμωλο, με πολλή φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι.

  • Λωλή: μας έρχεται από τη Σίφνο και είναι η γλυκιά κολοκυθόπιτα.

  • Μιρμιτζέλι: πλούσια εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας από τα Δωδεκάνησα με παξιμάδι, ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα και αντσούγιες.

  • Mουούρι: συνταγή Καλύμνου με γεμιστό αρνί που ψήνεται κλεισμένο σε πήλινο σκεύος με πήλινο καπάκι.

  • Μπεγότο: χιώτικο πιάτο, γνωστό και ως αθερινόπιτα, με αθερίνες, κρεμμύδια, αλεύρι και ελαιόλαδο.

  • Ξύσματα: ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά από την Κω.

  • Πασπαλάς: πιάτο από την Τζιά, με κομμάτια χοιρινού μαγειρεμένα με τομάτα και αυγά.

  • Παστελαρία: επιδόρπιο με ξερά σύκα, σουσάμι και κανέλα, διάσημο στις Κυκλάδες.

  • Πατατάτο: από τα πιο κλασικά αμοργιανά πιάτα, με κατσίκι, πατάτες, κανέλα, σκόρδο και μπαχαρικά.

  • Ραφιόλια παριανά: τυροπιτάκια με γλυκιά μυζήθρα, μέλι και κανέλα.

  • Σουφικό: αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο από την Ικαρία, με πρωταγωνιστές τα λαχανικά. Σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή, το πιάτο αποτελείται από στρώσεις καραμελωμένων λαχανικών εποχής και ελαιόλαδο, με το κάθε λαχανικό να σοτάρεται μόνο του.

Τα λαχανικά «παίζουν» σε πολλά αιγαιοπελαγίτικα πιάτα:

  • Σφουγγάτο: το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Λέσβο και Σαντορίνη και είναι κάτι ανάμεσα σε πίτα, σουφλέ και ομελέτα, αφού φτιάχνεται με λαχανικά, τυριά, μυρωδικά και αβγά στο φούρνο.

  • Σχοινόψωμο/σχινόπιτα: αρτοσκεύασμα από την Πάτμο που φτιάχνεται με τους καρπούς των σχοίνων, με ζάχαρη, κανέλα και αλάτι.

  • Ταμπουράς: στη Χίο ταμπουρά λένε τη γλυκιά κολοκύθα.

  • Φλιγκούνι: συκωταριά από τη Σύρο.

  • Φρουτάλια ή Φουρτάλια: σούπερ-λουξ ομελέτα με λουκάνικα, πατάτες και τυρί από την Άνδρο.

Πηγή

captcha

Share This Story, Choose Your Platform!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone