ημερολόγιο Διατροφής | Η ”Μάχη” για τη διάδοση του λωτού!
Με είχε πείσει η Μάχη* ότι αφενός έπρεπε να δοκιμάσω τον λωτό και αφετέρου να γράψω ένα άρθρο γι αυτόν, ώστε να γίνει πιο γνωστός στο ευρύ κοινό για τα πολύτιμα οφέλη του.
Μη χάνοντας χρόνο, πήρα μολύβι και χαρτί και ψάχνοντας την επιστημονική βιβλιογραφία έμεινα άναυδη για τα τόσο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του λωτού!
Στην ελληνική μυθολογία οι Λωτοφάγοι ήταν ένας μυθικός, φιλόξενος και ειρηνικός λαός. Οι ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί με τη γεωγραφία της Οδύσσειας, τοποθετούν το νησί κοντά στις ακτές της Β. Αφρικής, περιοχή όπου είναι ευρύτατα διαδεδομένο το φυτό λωτός.
Τα άνθη και οι καρποί του λωτού ήταν η κύρια τροφή των κατοίκων του νησιού και θεωρούντο σαν «ναρκωτικά» που προκαλούσαν ειρηνική απάθεια. Τον καρπό αυτόν πρόσφεραν στους ταξιδιώτες επισκέπτες τους, οι οποίοι στη συνέχεια έχαναν την επιθυμία της επιστροφής στη πατρίδα τους ή τη συνέχιση του ταξιδιού τους!
Στην σύγχρονη Ελλάδα, δεν αποτελεί ιδιαίτερο καταναλωτικό προϊόν αλλά παρόλα αυτά καλλιεργείται στην Κρήτη και στα Επτάνησα.
Ας περάσουμε να δούμε ποια είναι τα οφέλη του και αν αξίζει να σας «πείσω» να τον εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο!
Διατροφική αξία του Λωτού
Τα πολλά οφέλη για την υγεία από το λωτό, μπορεί να αποδοθούν στο μοναδικό μείγμα του από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Όταν ο λωτός είναι ώριμος, έχει πολύ γλυκιά μελωμένη σάρκα ενώ όταν είναι άγουρος δεν τρώγεται, διότι είναι πολύ ξινός και στυφός.
Ποια είναι τα οφέλη του
- Η καλή κυκλοφορία του αίματος: Αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο για να τονώσει κανείς την κυκλοφορία του αίματός του και γενικά να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς του. Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο και χαλκό είναι σημαντική, διότι και τα δύο είναι αναπόσπαστα τμήματα της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειώνοντας τα αναιμικά συμπτωμάτων και αυξάνοντας τη ζωτικότητα και τη ροής του αίματος.
- Πνευματική διαύγεια και διάθεση: Ένα από τα στοιχεία του συμπλέγματος βιταμινών Β είναι πυριδοξίνη, η οποία αλληλεπιδρά άμεσα στους υποδοχείς του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση και τη νοητική κατάσταση. Ελέγχει επίσης, την ευερεθιστότητα, τους πονοκεφάλους και τα επίπεδα του στρες.
- Αρτηριακή πίεση: Τα σημαντικά επίπεδα καλίου που βρίσκονται στην ρίζα του λωτού διασφαλίζουν μια σωστή ισορροπία μεταξύ των υγρών στο σώμα και εξουδετερώνουν επίσης τις επιδράσεις του νατρίου στο αίμα μας. Το κάλιο είναι ένα αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη σύσπαση και την ακαμψία, αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει την καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος.
- Πέψη: Η σάρκα του λωτού είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και κατ’ επέκταση στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας, βελτιστοποιώντας παράλληλα την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μέσω της έκκρισης των πεπτικών και των γαστρικών υγρών και στην τόνωση των μυών του εντέρου.
- Απώλεια βάρους: Είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή θερμιδική αξία (τα 100 γρ. αποδίδουν 73 Kcal) πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μειώσουμε τις πιθανότητες της υπερφαγίας και να μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το βάρος μας.
- Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του κολλαγόνου του δέρματος, διατηρώντας την επιδερμίδα μας νεανική και απαλή.
Ευελπιστώ να σας έπεισαν τα επιχειρήματα μου για τα οφέλη του λωτού έτσι ώστε να τον συμπεριλάβετε στην διατροφή σας. Εγώ ήδη τον αγάπησα και τον έβαλα στη διατροφή μου. Προλάβετε όμως διότι η συγκομιδή του γίνεται Νοέμβριο και Δεκέμβριο και δεν μπορεί να συντηρηθεί αρκετό διάστημα, ένεκα του ότι είναι ένα ευπαθές φρούτο!
*Η Μάχη, μου εμπιστεύτηκε τη διατροφική της παρακολούθηση και τη βοήθησα να αλλάξει τις «κακές» συνήθειές της! Εγώ, γνωρίζοντάς την, «κέρδισα» την εμπιστοσύνη ενός σπάνιου, υπέροχου και χαρισματικού ανθρώπου!!!
Social media