φουντ Μπλόγκερ │ Το κουνουπίδι στο «μικροσκόπιο»!
Τοποθεσία: Το Σπίτι μου. Ημερομηνία: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και ώρα: 17:02!
Εκείνη την ημέρα και ώρα «τρώω» μια Σαββατιάτικη «φλασιά» και τι λέτε ότι έκανα; Έγραψα για το κουνουπίδι! Δεν ξέρω, εάν πρέπει να με δει γιατρός ή όχι, εγώ πάντως το έκανα! Είχα έμπνευση! Σαν να μην υπήρχε αύριο! Τόσο πολύ! Και όταν έχω έμπνευση τίποτα άλλο δεν «μετράει»!
Λοιπόν στο θέμα μας! «Το κουνουπίδι στο μικροσκόπιο»! Μην φανταστείτε ότι έβαλα λευκή ποδιά, πήρα μικροσκόπιο και έκανα αναλύσεις! Τίποτα από όλα αυτά! Ήμουν χαλαρή δίπλα στο τζάκι, με το laptop μου, απαλή μουσική και μια κούπα ζεστό τσάι! Διαβάστε παρακάτω το άρθρο μου, γιατί κρίμα είναι… Σαββατιάτικα!!!
Για εσάς το έγραψα! Εγώ τα ξέρω!
Το Κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών (μαζί με το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών). Είναι ένα λαχανικό που αξίζει να υπάρχει στην διατροφή μας καθώς, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Στην αγορά, το βρίσκουμε τους χειμερινούς μήνες και στην χώρα μας υπάρχει το άσπρο κουνουπίδι ενώ υπάρχουν και άλλα χρώματα κουνουπιδιών όπως πράσινο, πορτοκαλί και μωβ. Μπορείτε να το φάτε ωμό, να το προσθέσετε σε σαλάτες, να το βράσετε ή να το μαγειρέψετε στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας.
Λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων του σε πολλές πτυχές της υγείας, το κουνουπίδι, θα μπορούσε εύκολα να περιγραφεί ως ένα «superfood»! Οκτώ από τα πιο σημαντικά οφέλη του, είναι τα παρακάτω:
#1. Καταπολέμηση του καρκίνου
Το κουνουπίδι περιέχει μία φυσική ουσία την σουλφοραφάνη, μία ένωση θείου, η οποία εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.
#2. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Το κουνουπίδι επίσης, περιέχει μία ουσία που ονομάζεται αλλικίνη, που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.
#3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Η τακτική κατανάλωση κουνουπιδιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα. Ένα φλιτζάνι βραστό κουνουπίδι περιέχει περίπου 11 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ και 0,21 g ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Κ το κουνουπίδι, συμβάλλει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής, που οδηγεί σε χρόνιο πόνο.
#4. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα
Για παράδειγμα, μια μερίδα κουνουπίδι, περιέχει 77% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης C. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και στον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, μαγνησίου, βιταμίνης Β6, φολικού οξέως, καλίου, και μαγγανίου.
#5. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου
Το κουνουπίδι είναι μια καλή πηγή της χολίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β που είναι γνωστή για το ρόλο της, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, πως η έλλειψη του στοιχείου της χολίνης, συνδέεται με προβλήματα στο νευρικό σύστημα του ατόμου ενώ η δράση της ενισχύει την υγεία των νευροδιαβιβαστών, ενισχύοντας την λειτουργία της μνήμης.
#6. Αποτοξίνωση του οργανισμού
Έχει την ικανότητα να βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί με πολλούς τρόπους. Περιέχει αντιοξειδωτικά, που υποστηρίζουν την διαδικασία της αποτοξίνωσης, μαζί με θρεπτικά συστατικά σημαντικά για τις δραστηριότητες του οργανισμού.
#7. Πεπτικά Οφέλη
Αποτελεί μια σημαντική πηγή διαιτητικών ινών, για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτες διαπιστώθηκε ότι η σουλφοραφάνη στο κουνουπίδι, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του βλεννογόνου του στομάχου.
#8. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Είναι γεμάτο με βιταμίνη C, β-καροτένιο, κουερσετίνη, ρουτίνη (φλαβονοειδή). Οι ελεύθερες ρίζες είναι οι φυσικοί εχθροί των αντιοξειδωτικών. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών, είναι να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, εξουδετερώνοντας τη βλάβη των ιστών και στην πράξη, την διαδικασία της γήρανσης ή την καθυστέρησή της. Εάν δεν έχετε επαρκή παροχή των αντιοξειδωτικών, για να βοηθήσει στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών, τότε μπορείτε να είστε σε κίνδυνο οξειδωτικού στρες, το οποίο οδηγεί σε επιταχυνόμενη βλάβη των ιστών και των οργάνων.
Ελπίζω να σας άρεσε!!! Stay tuned…
Social media