ημερολόγιο Διατροφής │ Παγωτό… μια καλοκαιρινή λιχουδιά!
Το αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού, το παγωτό, έχει την δική του παγκόσμια και γλυκιά ιστορία. Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα.
Το παγωτό χωρίς γάλα ονομάζεται γρανίτα και καλύπτει συνήθως τις γεύσεις φρούτων, όπως λεμόνι ή βερίκοκο. Πολλές είναι οι χώρες που ερίζουν για την πατρότητα του παγωτού αναπαράγοντας βολικούς μύθους που είναι διασκεδαστικοί, αλλά απέχουν από την αλήθεια.
Τον 5ο αιώνα π.Χ, οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και φρούτα στην αγορά της Αθήνας, καθώς ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ενθάρρυνε τους ασθενείς να τρώνε πάγο ανακατεμένο με μέλι και γάλα.
Η μαγική συνταγή του βιομηχανοποιημένου παγωτού είναι..
10%-16% λίπος γάλακτος
9%-12% πρωτεΐνες (καζεΐνες) και υδατάνθρακες (λακτόζη)
12%-16% γλυκαντικές ουσίες και κυρίως συνδυασμό σουκρόζης και γλυκόζης
0,2%-0,5% σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές
55%-64% νερό
ασβέστιο (σε υψηλή διαθεσιμότητα), φώσφορο και βιταμίνες
Το παγωτό περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, άρα μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας άφοβα παγωτό, αρκεί –κατά προτίμηση- να το έχετε φτιάξει σπίτι σας. Για την ιστορική προέλευση του παγωτού, οι πληροφορίες και οι δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, η κατασκευή του προϋποθέτει ψύξη, άρα χιόνι ή πάγο, δεδομένης της ανυπαρξίας τεχνολογικής μεθόδου ψύξεως στα παλιά χρόνια.
Η πλέον επικρατούσα άποψη είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης, δηλαδή, ότι το παγωτό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Έτσι, η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινέζικης προέλευσης από χιόνι των Ιμαλάϊων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι.
Ευαγγελία Κοντούρη
Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων
Επιστημονική Συνεργάτης
Social media