φουντ Μπλόγκερ │ Πως να διαβάζουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων!
Η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών στις συσκευασίες τροφίμων είναι σημαντική και μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε υγιεινές επιλογές. Παρότι υπάρχουν διάφορα είδη ετικετών, σε αυτές περιλαμβάνεται πλήθος πληροφοριών που αφορούν στην διατροφική αξία, τα συστατικά, τη διατήρηση, την προέλευση του προϊόντος κ.ά.
Σε όλα τα τρόφιμα είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχουν. Εξαίρεση αποτελούν τρόφιμα, όπως, π.χ νωπά φρούτα και λαχανικά χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, αεριούχα νερά, ξίδι, τυριά, βούτυρο, είδη γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση (δηλαδή με συστατικά μόνο γάλα, ένζυμα και καλλιέργειες-ωφέλιμα μικρόβια απαραίτητα για την παραγωγή τους, όπως, π.χ ξινόγαλο).
Τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά, βάσει της περιεκτικότητας τους στο τρόφιμο. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ποσοστό μικρότερο από 2% στο τελικό προϊόν μπορούν να απαριθμούνται με διαφορετική σειρά από τα άλλα συστατικά.
Συμπεριλαμβάνονται εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ ξηροί καρποί).
Στις ετικέτες μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ανά 100γραμ. Ή ανά 100ml η/ανά μια μερίδα του προϊόντος.
Ενέργεια: Η ενέργεια που προσλαμβάνεται από την κατανάλωση του τροφίμου. Εκφράζεται σε kcal ή kJ.
Λιπαρά: Η ποσότητα των λιπαρών που περιέχεται στο τρόφιμο.
Νάτριο-αλάτι: Η ποσότητα του νατρίου (αλατιού) που περιέχεται στο τρόφιμο.
Σάκχαρα: Η ποσότητα σακχάρων που περιέχεται στο τρόφιμο.
Φυτικές – εδώδιμες ίνες: Η ποσότητα φυτικών ινών που περιέχεται στο τρόφιμο.
Βιταμίνες – ανόργανα στοιχεία: Η ποσότητα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων που περιέχεται στα τρόφιμα .
Η αναγραφή τους δηλώνεται εάν περιέχονται στα τρόφιμα σε σημαντική ποσότητα.
Οι πληροφορίες διατροφής είναι υποχρεωτικές για τρόφιμα που φέρουν διατροφικούς ισχυρισμούς και υγείας με ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τρόπο. Οι πληροφορίες που πρέπει να εμφανίζονται συγκεντρωμένες σε έναν πίνακα με τους αριθμούς σε κάθετη ευθυγράμμιση, ενώ, σε περίπτωση έλλειψης χώρου, η αναγραφή γίνεται γραμμικά.
Επίσης, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για:
Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDΑ)
Η τιμή αυτή δίνεται για ν ενέργεια και τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά, των οποίων η πρόσληψη σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και νάτριο-αλάτι). Επιπλέον, μπορεί να δίνεται και για τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, και τις φυτικές ίνες κ.ά. Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη παρουσιάζεται ανά μια μερίδα προϊόντος με βάση δίαιτα 2000 θερμίδων, η οποία αντιστοιχεί στις μέσες ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα.
Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή (RDA-ΣΗΠ)
Η τιμή αυτή δίνεται για τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία. Εκφράζει το ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Παροχής που λαμβάνεται από συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντος.
Ευαγγελία Κοντούρη
Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων
Επικοινωνήστε μαζί μου:
Social media