15Σεπ

«Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν καταλαβαίνω όμως τι σχέση έχει η διατροφή με τον καρκίνο;»

Αυτό ρωτούσαν όλα τα μέλη μας αυτές τις ημέρες στη Light Life λες και ήταν όλοι τους συνεννοημένοι. Άμεση, σας απαντώ. Πολλοί ήταν εκείνοι που στο άκουσμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Light Life, για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, σάστιζαν και δεν μπορούσαν να συνδέσουν την δημιουργία του καρκίνου με τη διατροφή. Λοιπόν, είναι άμεση!

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες δημιουργίας καρκίνου στον οργανισμό μας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, της 15ης Σεπτεμβρίου, η Light Life έχει δημιουργήσει για όλο το Σεπτέμβριο μια εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης.

Η  Light Life θα  δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, διατροφικά στοιχεία, αλλά και πολλά tips που αναφέρονταν σε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά- αποδεδειγμένα με επιστημονικές μελέτες- με αντικαρκινική δράση.

Εν κατακλείδι, για όλα τα παραπάνω και για πολλά περισσότερα, η διατροφή συνδέεται άρρηκτα με την δημιουργία καρκίνου στον οργανισμό μας. Ο ξενόφερτος, δυτικός τρόπος ζωής τείνει να γίνει καθεστώς και να υποσκελίσει κατά κάποιον τρόπο την Μεσογειακή διατροφή για την οποία έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες και έχουν γραφτεί διθυραμβικές κριτικές όσον αφορά την αξία και την αναγκαιότητα της.

Μάλιστα, πολλοί είναι οι διάσημοι ανά τον κόσμο, αποκαλούμενοι και ως γκουρού της διατροφής –κυρίως αυτό αποτελεί τάση και μόδα προερχόμενη από τους κόλπους της σόουμπιζ του Χόλυγουντ- που συνιστούν να εντάξουμε την Μεσογειακή διατροφή στη ζωή μας.  Η συχνή χρήση ελαιολάδου καθώς και η μεγάλη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά αποτελούν απαραίτητο σύμμαχο για μακροζωία και καλοζωία.

Η σωστή διατροφή δεν είναι προϊόν μόδας και μίμησης κάποιων εγχώριων και ξενόφερτων προτύπων. Είναι επιτακτική ανάγκη η οποία θα κάνει την εμφάνιση της πιο έντονα τα επόμενα χρόνια με τη μορφή «φαρμακευτικής αγωγής». Θα πρέπει δηλαδή να στραφούμε στην υγιεινή διατροφή ως «γιατρικό» ενάντια στον σύγχρονο και γρήγορο τρόπο ζωής που κατ’  επέκταση είναι μονόδρομος  για σοβαρά διατροφικά λάθη.

Εάν ανακαλέσει ο καθένας μας εικόνες από το παρελθόν θα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι τρέφονταν αποκλειστικά με τις βασικές αρχές της Μεσογειακής διατροφής -κατανάλωναν όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο-  δεν θα μπορούσαμε παρά να κάνουμε μια θλιβερή σύγκριση με τις «μοντέρνες ασθένειες του δυτικού κόσμου» όπως αποκαλούνται ο καρκίνος και η κατάθλιψη.

Οι παλιότεροι δεν ήταν δυστυχισμένοι, ούτε έπασχαν από κατάθλιψη παρόλο που στην εποχή τους δεν μεσουρανούσαν τρομερά τεχνολογικά επιτεύγματα ούτε οι επιστημονικές ιατρικές και διατροφικές έρευνες  είχαν φτάσει στο σημερινό επίπεδο. Καρκίνος και κατάθλιψη είναι ασθένειες που ταλαιπωρούν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ανά τον κόσμο και δυστυχώς, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Επεξεργασμένες τροφές, προ-μαγειρεμένα φαγητά σε πλαστικά σκευάσματα, γαλακτοκομικά με προσθήκες χρωμάτων και γλυκαντικών ουσιών, το γρήγορο φαγητό από ταχυφαγεία και  delivery αποτελεί ρουτίνα και τρόπο ζωής για ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων καθώς και παιδιών και εφήβων.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με λιπαρά, επεξεργασμένα αλλαντικά και τροφές πλούσιες σε trans- λιπαρά, είναι σημαντικοί διατροφικοί παράγοντες (σε συνδυασμό και με υπόλοιπα)που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία καρκίνου.

Στη Light Life μας ενδιαφέρει τα μέλη μας να αποκτήσουν, μέσω των προγραμμάτων μας, εκτός από το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο καθένας, αύξηση, μείωση ή διατήρηση βάρους και μια σωστή ενημέρωση περί διατροφής.  Εντάξτε τη μεσογειακή διατροφή στη ζωή σας και δείτε την να αλλάζει προς το καλύτερο!

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή και υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξανόμενο ενδιαφέρον -όχι μόνο από πλευράς ενημέρωσης αλλά και κατανάλωσης και καλλιέργειας βιολογικών, οργανικών τροφίμων. Η καλή ενημέρωση και η γνώση για την διατροφική αξία των φρούτων, των λαχανικών σε συνδυασμό με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής αποτελούν προάγγελο μακροζωίας και ευτυχισμένης ζωής. Μην μένετε απ’ έξω!

 

liakopΕυαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]