22Μαΐ

Νευρική συνήθεια Νο 5: Ενασχόληση με τις τούφες των μαλλιών

Συνήθεια: στις κοινωνικές συναναστροφές όταν κάποιος ασχολείται με τα μαλλιά του και στριφογυρνά τις τούφες στα δάχτυλα του, σύμφωνα με τη γλώσσα του σώματος μεταφράζεται πως το άτομο έχει διάθεση να φλερτάρει και να το φλερτάρουν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για εκείνους που ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τα μαλλιά τους αλλά η νευρική αυτή συνήθεια συνοδεύεται από στρες, αγωνία και άγχος.

Η αδικαιολόγητη εμμονή κάποιων ανθρώπων να στριφογυρνούν τις τούφες των μαλλιών τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής. Επιπλέον, αυτή η πράξη είναι και ένδειξη της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο συνομιλητής μας. Εάν για παράδειγμα ένα άτομο ασχολείται έντονα και νευρικά με τα μαλλιά του σημαίνει πως βρίσκεται σε νευρωτική και αγχώδη κατάσταση ή ακόμη εάν είναι πιο χαλαρή η ενασχόληση αυτό μεταφράζεται πως βαριέται όχι μόνο εμάς αλλά τυχόν και αυτά που λέμε.

Η νευρική και διαρκής ενασχόληση ενός ατόμου με τα μαλλιά του δεν δείχνει καλή διαγωγή αλλά ούτε και ένα τόσο επαγγελματικό προφίλ προς τους συνεργάτες ή τους συνομιλητές του. Γι’ αυτό πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να περιορίζουν αυτή τη συνήθεια στον ιδιωτικό χώρο του γραφείου τους εάν είναι αυτό δυνατόν.

Ένα ποσοστό ανθρώπων που ασχολείται ασυναίσθητα με τα μαλλιά του, απλά περιορίζεται στο να στριφογυρίζει μια τούφα μόνο. Κάποιοι άνθρωποι όμως αρκετά πιο νευρικοί και αγχώδεις νιώθουν την ανάγκη ακόμη και να αφαιρούν τις τρίχες από τη ρίζα. Αυτό είναι μια κατάσταση γνώστη και ως τριχοτιλομανία, κατά την οποία το άτομο έπειτα από τη ριζική-ολική αφαίρεση της τρίχας νιώθει μια συναισθηματική ανακούφιση συνδέοντας την απομάκρυνση της τρίχας με τη μερική απομάκρυνση του άγχους και συναισθηματικής κόπωσης που νιώθει τη συγκεκριμένη περίοδο. Άτομα τα οποία διακατέχονται από τελειοθηρική τάση δεν περιορίζονται μόνο στις τρίχες του κεφαλιού αλλά αφαιρούν ακόμη και τις τρίχες από τα φρύδια και τα τσίνορα τους.

Αποτέλεσμα: η αφαίρεση τριχών από το κεφάλι ή η διαρκής ενασχόληση με τις τούφες των μαλλιών μας ουσιαστικά κάνει κακό και οδηγεί στην αραίωση και τη δημιουργία φαλάκρας. Οι τρίχες αδυνατίζουν, σπάνε πιο εύκολα, δημιουργείται αραίωση και σε κάποιες περιπτώσεις τριχόπτωση. Η συνήθεια αυτή για κάποιους θεωρείται αθώα κίνηση για άλλους ενοχλητική. Οι επιστήμονες πάντως καταλήγουν στο γεγονός ότι η μανία αυτή συχνά έχει τις ρίζες της σε μια ένοχη απόλαυση που προκαλεί ντροπή σε αυτόν που το πράττει. Η γνωστική θεραπεία είναι η καλύτερη λύση, η οποία θα βοηθήσει το άτομο να απαλλαγεί από αυτή την εμμονή εάν έχει βαθύτερα αίτια και δεν είναι παροδική πράξη.

 

liakopΕυαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]