21Μαΐ

Νευρική συνήθεια Νο 4: το σταύρωμα των ποδιών

Όταν είμαστε νευρικοί και αγχώδεις κάποιοι από μας έχουμε τη συνήθεια να σταυρώνουμε και να ξεσταυρώνουμε τα πόδια μας. Αυτές οι συχνές και απότομες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Το πιο βασικό πρόβλημα προέρχεται από τον τρόπο που καθόμαστε όταν σταυρώνουμε τα πόδια μας.

Όταν καθόμαστε με τα πόδια σταυρωμένα, το κέντρο βάρους του σώματος μας τείνει να μετατοπίζεται στο ένα ισχίο αντί να διανέμεται και στα δυο. Η περιοχή της λεκάνης μετατοπίζεται μπροστά, το επάνω μέρος της πλάτης από ευθύ γίνεται κυρτό και ένας από τους δυο ώμους τείνει να γέρνει εμπρός και προς τα κάτω. Ο λαιμός χρειάζεται να επεκταθεί έτσι ώστε να διευκολύνει το κεφάλι να κοιτά ευθεία. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άνετα και χαλαρά σε μια τέτοια στάση όμως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν πως μια τέτοια στάση σώματος επηρεάζει την υγεία τους.

Αποτέλεσμα: σε βραχυπρόθεσμο χρόνο αυτός ο τρόπος στάσης του σώματος δημιουργεί συμπίεση στο ισχιακό νεύρο, το οποίο διατρέχει την σπονδυλική στήλη, τα ισχία έως τα πόδια. Η διαρκής πίεση του νεύρου όταν καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια μπορεί να προκαλέσει μείωση της ροής του αίματος, κράμπες ή αίσθημα μουδιάσματος (μυρμήγκιασμα) στα πόδια. Μακροπρόθεσμα δημιουργεί πολύ πιο σοβαρά προβλήματα όπως ισχυρούς πόνους σε λαιμό και πλάτη, πονοκεφάλους και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα.

Όσοι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστές και γενικότερα κάνουν δουλειά γραφείου καλό θα ήταν να αλλάξουν τα εργαλεία δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα ένα κάθισμα που να στηρίζει καλύτερα τη σπονδυλική στήλη, ένα εργονομικό πληκτρολόγιο κτλ. Κάντε συχνά διαλείμματα και ασκήσεις διάτασης και χαλάρωσης. Περιοδικά εκεί που κάθεστε, ελέγξτε τη στάση του σώματος σας και διορθώστε τη θέση της σπονδυλικής σας στήλης. Την επόμενη φόρα που θα διαλέξετε να καθίσετε σταυροπόδι σκεφτείτε το κακό που μπορεί να προκαλέσετε στη σπονδυλική σας στήλη.

 

liakopΕυαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]