18Μαρ

«Καλοί» και «κακοί» υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμων του σώματος μας. Οι «καλοί» υδατάνθρακες (πολύσπορο ή μαύρο ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πατάτες, φασόλια, φρούτα και λαχανικά) είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας και μετατρέπονται σε ενέργεια. Οι ίνες των τροφίμων αυτών βοηθά στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης των σακχάρων με αποτέλεσμα να παρέχουμε στον οργανισμό μας μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια.

Αντίθετα, οι επεξεργασμένοι «κακοί υδατάνθρακες» (ψωμί και ζυμαρικά απο λευκό, επεξεργασμένο αλεύρι, φρυγανιές, πατατάκια, κέικ, μπισκότα, γλυκά κ.λπ.) δημιουργούν μια ξαφνική «έκρηξη» ενέργειας που ακολουθείτε από μια εξίσου ξαφνική και γρήγορη πτώση της ζωτικότητας και της ενέργειας. Γεμίστε με σωστή ενέργεια τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε την κατανάλωση των βλαβερών υδατανθράκων.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life