11Μαρ

Παχυσαρκία και σωματικό λίπος

Ποιος είναι ο σωματότυπος σας;

Είστε “μήλο” ή “αχλάδι”; Με άλλα λόγια, εσείς που παίρνετε τα επιπλέον κιλά; Στην κοιλιά ή στους μηρούς και τους γλουτούς; Εκτιμήστε τον τύπο του σώματος σας, μιας και συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση των επιπλοκών από την παχυσαρκία.

Είμαι παχύς στην κοιλιά

Το σώμα σας έχει το χαρακτηριστικό σχήμα του “μήλου”.

Αυτή η μορφή παχυσαρκίας ονομάζεται «κεντρικού τύπου», είναι συχνότερη στους άνδρες και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Το καλό είναι ότι η απώλεια βάρους θεωρείται σχετικά πιο εύκολη σε σύγκριση με την απώλεια βάρους στους γοφούς & στους γλουτούς. Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες, ανάλογα με την περιοχή της κοιλιάς όπου είναι συγκεντρωμένο το επιπλέον λίπος:

  • Η πρώτη υποκατηγορία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του υποδόριου λίπους, δηλαδή του λίπους που είναι κάτω από το δέρμα.
  • Η δεύτερη υποκατηγορία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του ενδοκοιλιακού (σπλαχνικού) λίπους δηλαδή του λίπους που βρίσκεται πίσω και ανάμεσα στα έντερα. Αυτός ο τύπος παχυσαρκίας θεωρείται ο πιο επικίνδυνος για την υγεία.

Είμαι παχύς στους γοφούς και τους γλουτούς

Το σώμα σας έχει το χαρακτηριστικό σχήμα του “αχλαδιού”.

Η αύξηση του υποδόριου λίπους είναι πιο έντονη στους γοφούς και τους γλουτούς. Αυτή η μορφή παχυσαρκίας ονομάζεται «γυναικείου τύπου», γιατί παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες. Δεν αποκλείεται πάντως μια γυναίκα να έχει «ανδρικού τύπου» παχυσαρκία. Συχνά, γυναίκες με αυτό τον σωματότυπο, δυσκολεύονται να χάσουν βάρος από τα επίμαχα σημεία του σώματος τους. Ακόμα και μετά από περίοδο δίαιτας, το κάτω μέρος του σώματος δεν εναρμονίζεται σχετικά το ίδιο με το επάνω. Ωστόσο, άτομα με «γυναικείου τύπου» συγκέντρωση σωματικού λίπους διατρέχουν λιγότερους κινδύνους από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας. Εξαιρείται ίσως η οστεοαρθρίτιδα, επειδή οφείλεται σε μηχανικά αίτια (οι αρθρώσεις φθείρονται λόγω του αυξημένου βάρους που σηκώνουν).

Είμαι παχύς παντού!

Η εναπόθεση του λίπους στο σώμα σας είναι ομοιόμορφη. Εάν, λόγου χάρη, το βάρος σας είναι αυξημένο κατά 10% πάνω από το φυσιολογικό όριο, αυτό σημαίνει ότι τόσο τα άκρα σας όσο και ο κορμός σας θα έχουν αύξηση του λιπώδους ιστού κατά 10%. Οι άνθρωποι με αυτό τον σωματότυπο απειλούνται λιγότερο από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, αλλά δεν παύουν να κινδυνεύουν περισσότερο σε σύγκριση με αντίστοιχα άτομα φυσιολογικού βάρους.

 

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life