11Μαρ

φουντ Μπλόγκερ │ Καφεΐνη. Πως επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό

Η καφεΐνη είναι φυσικό διεγερτικό. Προσλαμβάνεται από πολλές διατροφικές πηγές, και κυρίως από αφεψήματα, όπως το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου cola. Μία από τις πιο γνωστές επιδράσεις της καφεΐνης είναι η δυνατότητά της να ενεργεί ως διεγερτικό που καθυστερεί προσωρινά την κούραση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αϋπνία στους ευαίσθητους ανθρώπους. Παρά τις εκτενείς μελέτες για την ασφάλειά της, υπάρχουν ακόμα πολλές παρερμηνείες γι’ αυτό το κοινό συστατικό τροφίμων.

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έρχεται να επισημάνει ότι o τρόπος που επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από τη γενετική κατασκευή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπινων οργανισμών:αυτοί που επεξεργάζονται την καφεΐνη γρήγορα και αυτοί που την αποτοξινώνουν αργά. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, όσοι άνθρωποι αποτοξινώνουν αργά την καφεΐνη, πίνοντας δύο ή τρεις κούπες καφέ την ημέρα, παρουσιάζουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που την αποτοξινώνουν γρήγορα.

Πάντως, ο καφές είναι αμφιλεγόμενο ρόφημα, καθώς αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη στις γυναίκες δεν προκαλεί υψηλή πίεση, έχει αντιοξειδωτική δράση και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life