10Μαρ

Σακχαρώδης διαβήτης και καφεϊνούχα ροφήματα

Ο καφές και το τσάι «ελέγχουν» το διαβήτη

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που πίνουν αρκετές κούπες καφέ ή τσάι ημερησίως, ακόμη και ντεκαφεϊνέ, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο για διαβήτη, σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου καφέ ή πίνουν μόνο ένα φλιτζάνι. Όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς τόσο το καλύτερο, φροντίστε λοιπόν να μην αδειάζει το φλιτζάνι σας. Σύμφωνα με την Rachel Huxley, η οποία ήταν επικεφαλής μιας ομάδας Αυστραλών ερευνητών στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, «κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ, σε μια ημέρα συνδέθηκε με περίπου 7% μείωση του κινδύνου για διαβήτη». Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine.

Η σημασία της έρευνας

Ένας από τους λόγους που αυτή η μελέτη έφτασε στα πρωτοσέλιδα σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι ότι τα συμπεράσματα δεν στηρίχθηκαν σε μία μόνο έρευνα, αλλά προήλθαν από αυτό που ονομάζουμε μετα-ανάλυση 18 διαφορετικών μελετών, έτσι συνολικά οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 450.000 άτομα.

Παίζουν ρόλο τα αντιοξειδωτικά

Παρόλο που, όπως αναφέρει η ερευνήτρια, η μελέτη δεν κατάφερε να διαπιστώσει ακριβώς με ποιον τρόπο ο καφές και το τσάι ελέγχουν το διαβήτη, οι ερευνητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν μια ομάδα αντιοξειδωτικών και άλλων ουσιών στις οποίες αποδίδουν την ωφέλιμη επίδραση. Σε αυτά περιλαμβάνονται: χημικές ενώσεις μαγνησίου που ονομάζονται λιγνάνες-χλωρογενικό οξύ. Αυτά τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά τον πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει με ραγδαίο ρυθμό. Ένας στους δέκα ενήλικες στη Βόρεια Αμερική έχει διαβήτη, και η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη προβλέπει ότι μέχρι το 2025 (το οποίο απέχει μόλις 15 χρόνια από σήμερα) 380 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι πιθανό να έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η αρνητική επίδραση της υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης

Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αρχίσουμε να πίνουμε τον ένα εσπρέσο μετά το άλλο, αναμφισβήτητα η καφεΐνη έχει και αρνητικές συνέπειες για την υγεία, ιδιαίτερα εάν ξεπεραστεί μια ποσότητα και πάνω. Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ή εκνευρισμό, ενώ επίσης η κατανάλωση καφέ από το απόγευμα και μετά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον ύπνο. Εκεί που φαίνεται να περιπλέκονται τα πράγματα ακόμη περισσότερο, είναι ότι οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης (περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως) φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στο διαβήτη, ενδεχομένως διαταράσσοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εδώ λοιπόν έρχεται ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο αυτής της έρευνας, σύμφωνα με τα πορίσματά τους, εξίσου σημαντική θετική επίδραση φάνηκε να έχουν και οι ντεκαφεϊνέ καφέδες και τσάγια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ημέρα μας με ένα ή δύο φλιτζάνια καλού καφέ (που επίσης βοηθούν και για τα εγκεφαλικά και τη Νόσο του Πάρκινσον) και στη συνέχεια μπορούμε να απολαμβάνουμε ντεκαφεϊνέ ή τσάι. Μειώνουμε τις πιθανότητες για ανθυγιεινά τσιμπολογήματα και βοηθάμε το σώμα μας να αποφύγει το διαβήτη.

Ακολουθήστε τους παρακάτω τέσσερις δοκιμασμένους και αληθινούς τρόπους να προφυλαχθείτε από το σακχαρώδη διαβήτη:

1. Χάστε βάρος Ακόμη και λίγα μόλις κιλά αρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος.
2. Κινηθείτε Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, το περπάτημα ή κάποια άλλη ήπια μορφή άσκησης για 30 λεπτά ημερησίως μειώνει σοβαρά τον κίνδυνο.
3. Φροντίστε την πίεση σας Η υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος) σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.
4. Ελέγξτε τη χοληστερίνη σας. Φροντίστε η χοληστερίνη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για να προλάβετε το διαβήτη.

 

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life