10Μαρ

Η διατροφική αξία των φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι το συστατικό των φυτικών τροφών που δε μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να αφομοιώσει. Αν και οι φυτικές ίνες δεν απορροφώνται, κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των άλλων θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε στο ίδιο γεύμα, λόγου χάρη των υδατανθράκων. Αυτή η επιβράδυνση μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη των εξάρσεων και υφέσεων του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα μας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Συγκεκριμένοι τύποι φυτικών ινών που εμπεριέχονται στη βρώμη, τα όσπρια και σε ορισμένα φρούτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημά τους είναι ότι οι φυτικές ίνες δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας στον οργανισμό, προάγοντας έτσι τον κορεσμό του στομάχου. Το πρόβλημα είναι ότι η δυτικού τύπου διατροφή που τείνουμε όλοι πλέον να κάνουμε, κάθε άλλο παρά αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει. Όσο πιο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο χαμηλότερη η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Για να αλλάξουμε λοιπόν αυτή την κατάσταση μπορούμε να ακολουθήσουμε τρεις απλές συμβουλές:

  • Να τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μας δίνουν περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών, ανάλογα με τις επιλογές μας.
  • Να περιλαμβάνουμε περισσότερα όσπρια στα γεύματά μας. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια δίνουν 4 με 8 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.
  • Να επιλέγουμε τα δημητριακά ολικής άλεσης με κάθε ευκαιρία (στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα κ.α.)

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life